BEAUTY.sk BEAUTY.sk

4 slovenské superpotraviny, ktoré by ste nemali podceňovať!
zdroj:

4 slovenské superpotraviny, ktoré by ste nemali podceňovať!

Sú naše domáce, chutné a veľmi zdravé. Ktoré potraviny by ste mali okamžite pridať do svojho jedálnička?

Červená cvikla

Súčasťou našich tanierov by rozhodne mala byť i červená cvikla, nazývaná aj ako kráľovská. Podporuje činnosť pečene, zbaví telo nadbytočného sodíka a má močopudné účinky. Pozornosť by mali pri tejto potravine zbystriť najmä športovci. Cvikla totiž podporuje vytrvalosť a vplýva na váš výkon. Je tiež bohatým zdrojom železa a kyseliny listovej. 

Strukoviny

Milovali ich naše staré mamy, ich mamy, a ich mamy... Strukoviny sú potravinou našich predkov a ozaj megazdravé. Či už fazuľa, cícer alebo šošovica - všetky sú výborné na trávenie. A to najmä vďaka ľahko stráviteľným bielkovinám a vysokému obsahu vlákniny. A netreba zabúdať ani na antioxidanty. Vedeli ste, že červená šošovica ich má viac, ako niektoré citrusové plody? Cícer ma zase výborný vplyv na nervovú sústavu, pretože je plný horčíka, železa, vápnika a cholínu. 

Med

Veľkým benefitom medu je to, že obsahuje glukózu a fruktózu spracovanú tak, že naše telo ju môže prijať bez toho, aby nás zaťažovali. Tieto cukry dokáže telo veľmi ľahko stráviť a rovnako tak prijať okamžite potrebnú energiu z nich. Takže med je ideálnou náhradou sladidla do čohokoľvek, i napríklad kávy. Výborné vplýva i na naše zdravie, pretože med má antibakteriálne účinky. 

Pstruh

Zdroj omega-3 mastných kyselín, stráviteľných bielkovín či vitamínu D. To všetko môžete nájsť v tejto rybe. Pstrhov by ste nemali podceňovať. Jeho konzumácia má pozitívny vplyv na naše srdce. A preto urobíte dobre, ak pri najbližšom nákupe siahnete práve po tejto rybe. Na našom tanieri by sa mala objavovať aspoň raz za týždeň. 

Najnovšie z kategórie: Zdravie

Pozri viac

Odporúčame

Fun rádio