BEAUTY.sk BEAUTY.sk

Nie ste kamaráti s pšeničnou múkou? Prinášame vám 3 klasické recepty v gluten-free verzii
zdroj: unsplash.com

Nie ste kamaráti s pšeničnou múkou? Prinášame vám 3 klasické recepty v gluten-free verzii

Ak trpíte tráviacimi ťažkosťami alebo vás nadúva, obmedzte pšenicu. Nielen že zvyšuje chuť do jedla, ale aj narušuje našu imunitu.

Je dôvodom prečo si mnohí ľudia po 30 alebo 40 myslia, že sa im s vekom zhoršuje trávenie. No aj toto môže mať na svedomí lepok. Obmedzením používania pšeničnej či inej lepkovej múky v kuchyni zabránite mnohým problémom. Je veľmi agresívny a dráždi výstelku čriev. To zabraňuje vstrebávaniu výživných látok zo stravy a oslabuje imunitu. Zhoršuje metabolizmus tukov a narušuje vstrebávanie vápnika. Všetky tieto problémy však spôsobuje nadmerná a dlhodobá konzumácia. Preto sme pre vás pripravili 3 varianty klasických receptov s použitím bezlepkových ingrediencií


1. Pohánkové palacinky

Pohánka je bezlepková obilnina, pôsobí detoxikačne a pomáha regenerovať bunky v pečeni. Pôsobí liečivo na cievy v celom tele. Na rozdiel od ostatných bezlepkových múk sa správa ako klasická lepková. Chuťou pripomína oriešky. 

Ingrediencie:

  • 500 ml mlieka
  • 1 hrnček pohánkovej múky
  • 2 celé vajíčka
  • štipka soli
  • 1 polievková lyžica trstinového cukru
  • kokosový olej na opekanie
unsplash.com

Cesto pripravíme rovnakým spôsobom ako z pšeničnej múky. Všetky ingrediencie spolu zmiešame a opekáme na kokosovom oleji. Hotové potrieme džemom, ozdobíme ovocím a nasekanými orieškami.


2. Čokoládové muffiny z ryžovej múky

Ryžová múka má veľmi jemnú chuť, ktorá neovplyvňuje chuť jedla. Preto je vhodná do viacerých druhov jedál a na pečenie. Je vhodná aj ako zahusťovadlo do polievok, omáčok či krémov. 

Ingrediencie:

  • 4 celé vajíčka
  • 50 g nadrobno nasekaných vlašských orechov
  • 150 g ryžovej múky
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 100 g rozpusteného masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 6 kociek kvalitnej horkej čokolády (bez obsahu lepku)
  • 1 polievková lyžica kakaa
nordwood-themes-213933
unsplash.com

Všetky ingrediencie spolu poriadne vymiešame a nalejeme do formy na muffiny. Pečieme približne 25 minút na 150 stupňov. 


3. Pizza z kukuričnej a ryžovej múky

Kukuričná múka sa vyrába mletím kukurice, preto jedlu dodáva žltý nádych a jedinečnú chuť. Posilňuje vlasy a nechty, ale aj pozitívne ovplyvňuje náš mozog či nervy. Navyše pomáha odbúravať stres. Psyllium je zdrojom rozpustnej vlákniny. Podporuje činnosť čriev, pomáha pri chudnutí a znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. 

Ingrediencie:

  • 10 g kvasníc
  • 3 dcl vody
  • 300 g ryžovej múky
  • 200 g kukuričnej múky
  • 50 g maizeny (kukuričného škrobu)
  • 2 polievkové lyžice psyllia
  • 1 čajová lyžička soli
unsplash.com

Najskôr rozrobíme kvasnice v teplej vode. Postupne primiešame všetky zvyšné ingrediencie. Vznikne nám tuhé nelepivé cesto, ktoré necháme 3 hodiny postáť. Potom ho rozdelíme na 2 rovnaké časti. Vyvaľkáme pridáme pizzovú oblohu podľa chuti a pečieme 10 minút na 250 stupňov.  

Najnovšie z kategórie: Jedlo

Pozri viac

Odporúčame

Fun rádio