BEAUTY.sk BEAUTY.sk

16 potravín, ktoré vás ochránia pred rakovinou
zdroj: pexels

16 potravín, ktoré vás ochránia pred rakovinou

V prevencii proti vzniku zhubných nádorov môže podstatne pomôcť aj zloženie jedálneho lístka. Tu je zoznam potravín, ktoré sa zaraďujú, vďaka látke akou je antioxidant, k tej najlepšej ochrane pred rakovinou.

1. OLIVY- kyseliny v olivovom oleji zvyšujú účinnosť liekov pri rakovine prsníka a potláčajú zhubné bujnenie.

2. JABLKÁ -jedzte so šupkou. Práve tá totiž obsahuje látky, ktoré sú výbornou prevenciou a dokážu obmedziť rast nádorov.

3. ŽENŠEN- koreň má protirakovinový účinok u metastáz lymfatických uzlín.

4. VÍNO-obsahuje polyfenoly, ktoré majú významný protirakovinový účinok, ale zohráva tiež dôležitú úlohu pri prevencii srdcových chorôb.

5. CESNAK-látky, ktoré obsahuje spomaľujú delenie rakovinových buniek a tiež chránia organizmus pred pôsobením voľných radikálov. Fytochemikálie, ktoré cesnak obsahuje majú veľmi dobré účinky na zdravie. Cesnak má protizápalové, antibakteriálne aj imunostimulačné účinky.

6. MRKVA je zásobárňou vitamínu A. Chráni pred rakovinou kože a pľúc. Je bohatá aj na vitamíny B, C, D, E a K, z minerálov sú to vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síra.

7. PARADAJKY- obsahujú látku zvanú lykopén, ktorá chráni telo pred rakovinou čriev, pľúc a prostaty.Účinok lykopénu je najsilnejší v tepelne spracovaných paradajkách. Najlepšie sú v kombinácii s olivovým olejom.

8. KAPUSTA -obsahuje obrovské množstvo vitamínu C a veľa vlákniny. Chráni pred rakovinou prsníka, čriev a gynekologickými nádorovými ochoreniami.

9. CUKETA- vďaka kyseline listovej a selénu znižuje riziko rakoviny prostaty, žalúdka, pľúc, ale aj hrubého čreva.

10. TEKVICA -obsahuje selén a karotenoidy. Pôsobí protizápalovo a chráni pred voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobiť rakovinu.

11. ŠPARGĽA-táto protirakovinová bomba obsahuje vitamíny C a E, ktoré posilňujú imunitu. Draslík zároveň odvodňuje , takže pomáha vyplavovať škodlivé látky z tela. Konzumáciou špargle sa predchádza predovšetkým rakovine čriev a pažeráka.

12. RÍBEZLE- dodávajú telu vitamíny C, A , E, ale aj železo. Vďaka vláknine podporuje činnosť čriev a bránia vzniku rakoviny hrubého čreva.

13. PAPÁJA- chráni srdce pred infarktom a telo pred rakovinou.

14. ČUČORIEDKY-prírodné modré farbivo v čučoriedkach prispieva k ochrane pred infekciami, ale aj srdcovo-cievnymi chorobami a rakovinou.

15. MARHULE-obsahujú betakarotén, ktorý dokáže neutralizovať agresívne voľné radikály zo slnečného svetla, nikotín a iné škodlivé látky. Marhule dokážu spomaliť rast rakovinových buniek v počiatočnom štádiu.

16. BROKOLICA- obsahuje veľké množstvo zázračnej drogy - sulforafan, ktorý bráni tvorbe rakoviny, predovšetkým pŕs. Obsahuje sulforafan, látku, ktorá ochraňuje bunky pred tým, aby sa premenili na zhubné. Veľmi účinná je pripravená na pare.

Foto: https://www.pexels.com/photo



Najnovšie z kategórie: Jedlo

Pozri viac

Odporúčame

Fun rádio